Parillada chimichurri - grillowane steki

Zapraszamy do kuchni bengalskiej, w której króluje gorczyca. Olej z jej nasion jest najbardziej czykorzystywanym olejem do smażenia, a nasiona gorczycy znajdziecie w niemal każdym daniu. Poznajcie smaki, których do tej pory nie znaliście!

przepis pochodzi z
Bangladesz

gotowe w
15 minut

przepis na
2 osoby

składniki

125 g Ryżu Jaśminowego
2 steki wołowe
2 pęczki pietruszki
3-4 ząbki czosnku
2/3 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki czerwonego octu winnego
grubo mielona sól
świeżo zmielony pieprz

przepis

1

Mięso wyciągnij z lodówki i odstaw na około 30 minut w temperaturze pokojowej.

2

Zmiksuj natkę pietruszki oraz czosnek ( możesz również zrobić to ręcznie za pomocą noża). Dodaj oliwę, ocet i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na czas przygotowania mięsa.

3

Rozgrzej mocno patelnie grillową. Smaż mięso przez około 1 ½ minuty z każdej strony. Odstaw na talerz i pozostaw na około 5 minut.

4

Pokrój mięso w poprzek włókien i rozłóż na talerze. Podawaj z przygotowanym chimichurri oraz porcją ryżu basmati Uncle Ben’s.

i gotowe :)

Nie zapomnij do tej potrawy:

Ryż Jaśminowy

więcej

Zobacz także przepisy z:

Bangladesz

zobacz inne przepisy inne

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media

Ustawienia plików cookie